Fått dille på att baka paj

Det senaste har jag tillbringat tid i köket och det en hel del. Det började med att jag spelade på Cherry Casino och blev då så sugen på körsbär, i form av paj. Så jag var ju bara tvungen att testa att baka det. Jag har inte bakat med körsbär innan, mest ätit dem som de är innan. Men så hittade jag ett bra recept, som jag tänkte dela med mig av här.

Körsbärspaj Twin Peaks style

Det receptet jag hittade är en likadan paj, som de serverar på fiket i serien Twin Peaks. Då jag sett serien, så var jag ju bara tvungen att testa just denna variant. Här kommer receptet:

  • 350 gram mjöl
  • 0.5 tsk socker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 125 gram smör
  • 125 gram solrosolja
  • 0.5 dl vatten
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 8 dl körsbär
  • 250 gramsocker
  • 0.5 tsk rödvinsvinäger
  • 3 msk mjöl

Gör sedan så här att du blandar mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i smält smör och oljan. Blanda ordentligt och häll på vattnet, lite i taget. Rör med en gaffel. Ställ in paj-degen i kylen mist en timme. Blanda körsbär, vinäger och socker. Rör försiktigt. Häll på mjölet, en matsked i taget. Om du använder tinade frysta bär tillsätt 2 msk majsstärkelse så binder det den extra vätskan. Rulla ut pajdegen på ett rikligt mjölat bord. Ta ungefär hälften och gör en pajbotten i en lagom hög form som är cirka 20 cm i diameter. Se noga till att degen täcker formens kanter. Häll i körsbärsfyllningen. Gör ett pajtak av den resterande degen. Vispa ägget och pensla pajens ovansida. Skär några hål i pajtaket så att ångan kan läcka ut. Sätt in i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och låt stå ytterligare 30-35 minuter.

Tillbaka